Altijd heb ik al van de seizoenen gehouden, de overgang van de ene periode naar de andere. Daarom heb ik unieke workshops bijgewoond bij Pure Yoga olv Rineke Vierhoven om mij te verdiepen in de seizoenen en zo yogalessen te maken die bij ieder seizoen weer andere ondersteunende oefeningen biedt en die ik met heel veel plezier wil overdragen op anderen. Aan de temperatuur is het nog niet te merken maar toch is het al volop herfst. Ik merk het als ik opsta in de morgen en de lucht heel ‘anders’ aanvoelt dan een paar weken geleden, ik merk het aan de geur buiten en de enkele blaadjes die al aan het verkleuren zijn. Ook merk ik het aan mijn lichaam, die heeft de neiging om wat meer naar binnen te keren. Naar binnen keren in de zin van de huiselijke warmte weer op zoeken, met een dekentje op de bank kijken naar een leuke serie, kaarsjes aan of lekker in bad liggen met een goed boek. En naar binnen keren in de zin van inkeer in jezelf en de kracht in jezelf. De herfst is een tijd om de balans op te maken en om na te denken over wat gebeurd is en daar lessen uit te trekken. Herfst betekent ook oogsten, dat zie je aan de vele oogstfeesten in deze periode zoals het Sint Michaëlsfeest, die nog wordt gevierd op de vrije school. Maar kijk ook eens wat je zelf hebt gezaaid dit jaar en wat je nu kunt oogsten en wat je kunt loslaten wat je niet meer nodig hebt, de bomen laten immers ook hun bladeren los.

In deze periode zijn de long- en dikke darmmeridiaan van belang om aandacht aan te schenken. De longmeridiaan is Yin, en de dikke darmmeridiaan is Yang. Yin en Yang hebben elkaar nodig om in balans te zijn. Om deze twee in balans te houden of te brengen ga ik de komende weken extra aandacht besteden aan oefeningen die deze meridianen ondersteunen. Dit houdt in dat er extra aandacht wordt besteed aan de adem (longen) waardoor je je bewust wordt van hoe je ademt. Het element wat hierbij hoort is ‘lucht’ Ben je eens bewust van de lucht die je inademt en hoe deze ruikt. Onderzoek voor jezelf welke geuren je allemaal ruikt als je buiten loopt door je eigen straat of door de bossen of de geuren in je huis, en kijk eens welke emoties dat bij je oproept want geuren en emoties zijn aan elkaar gekoppeld. Ook komen er oefeningen aan bod voor de dikke darmmeridiaan. Op deze manier voed je je lichaam met wat het nodig heeft. Kijk ook eens wat je met je voeding kunt doen in deze periode. Je kunt heerlijke gerechten maken met bijvoorbeeld paddenstoelen en pompoenen die bij dit jaargetijde horen die je lichaam op een andere manier kan voeden. Zo kun je met verschillende manieren je lichaam ondersteunen tijdens de herfst. Tijdens de herfst maakt de natuur zich klaar voor de winter en dat doet je lichaam ook.

Ik wens iedereen een hele fijne herfst en ik hoop dat je er net zoveel van kan genieten als ik. 

Namasté