Yoga en meditatie.

Rust in je hoofd betekent niet dat je hoofd stil is, maar dat je geen problemen hebt met de herrie

Wat is nu eigenlijk meditatie? Veel mensen denken dan dat je urenlang in een onmogelijke houding de mantra MMMM moet herhalen. Het klopt dat in bijvoorbeeld India yogi’s op deze manier kunnen mediteren, maar net zoals de yogahoudingen aan het westen zijn aangepast zo is dat ook met meditatie. Meditatie gaat erom dat je je concentreert op het NU, je bewust bent van je gedachten en dat je je verbindt met je ademhaling. In deze tijd hebben de meeste mensen, en ook kinderen, het ontzettend druk. Je moet presteren op je werk of school, thuis is er van alles te doen en dan word er vaak ook nog van je verwacht dat je je sociale leven een beetje bijhoudt. Doordat je altijd maar druk bezig bent kan het een enorme verandering zijn als je opeens niks doet, zoals in meditatie. Maar juist in meditatie gebeurt er veel in je lichaam. In de stilte komen er allerlei gedachtes en frustraties naar boven die je eigenlijk zo snel weer weg wilt stoppen, want je wilt juist niet voelen. Maar juist door die gevoelens toe te laten en ze te accepteren kun je je op je gemak gaan voelen in je eigen lichaam. Weggestopte gevoelens en emoties gaan zich hoe dan ook uitdrukken in je lichaam. Dat zijn dan blokkades die je bijvoorbeeld kunt ervaren als je nekspieren verkrampt zijn. Je energie botst dan tegen deze blokkades en kan niet doorstromen. Duurt dit te lang dan kunnen er andere lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, migraine, duizelingen, angstgevoelens, lusteloosheid en zelfs depressie. Door middel van meditatie ga je met je aandacht naar wat erbinnen in je lichaam aan de hand is en door dit onder ogen te komen kun je je ontdoen van je emoties en kom je erachter wat je werkelijk nodig hebt. Vaak begint dit proces als je met yoga begint. Door middel van de houdingen die je aanneemt raak je je bewust van je lichaam, welke houding prettig is en welke niet. Als je in een houding bent ben je daar zo mee bezig dat je voor heel even je gedachten vergeet. Yogahoudingen zijn dan ook een soort meditatie maar dan in beweging. In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan de ademhaling. Je ademhaling brengt je steeds weer terug bij jezelf. Als je je ademhaling beheerst kun je ook je emoties beheersen. En daar bedoel ik dan niet mee dat je ze onderdrukt maar dat je ze leert kennen en dat je ze los kunt laten. Tijdens de les Yoga en Meditatie besteed ik naast de yogahoudingen en de ademhaling ook een gedeelte aan meditatie. Dit gebeurt vaak zittend op een meditatiekussen of meditatiebankje. Je keert met je aandacht naar binnen, naar je ademhaling. Tijdens het zitten in meditatie is je lichaam in het begin constant bezig om je te proberen af te leiden, zowel lichamelijk als geestelijk. Denk aan bijvoorbeeld slapende benen, verkrampte spieren of gedachten die zich aan je opdringen. Dit kan gepaard gaan met frustraties, want je denkt dat je nergens aan mag denken. Maar wat nu werkelijk de bedoeling is is om deze frustraties te accepteren en telkens met je aandacht terug te keren naar je adem. Naar verloop van tijd ga je rust in je hoofd creëren, je leert jezelf beter kennen en bent beter bestand tegen stresssituaties. Door middel van meditatie haal je de oorzaken van stress niet weg maar wel de manier hoe je daarop reageert. Je kijkt anders tegen dingen aan en je bedenkt oplossingen voor bepaalde zaken in plaats van dat je denkt dat iets onmogelijk is. Ik had dit hele verhaal niet kunnen schrijven als ik het zelf niet had ervaren. Voordat ik met yoga begon kon ik ook behoorlijk gestrest zijn en zat ik regelmatig bij de fysio omdat mijn spieren zo verkrampt waren dat ik er in mijn dagelijkse leven last van had. Na ieder bezoek van de fysio of massagetherapeut kwamen de klachten weer heel snel terug omdat datgene wat in mijn lichaam zat te broeden niet naar de oppervlakte kwam maar juist werd weggestopt. Door middel van yoga en meditatie komen deze frustraties naar boven dus omarm ze als het je overvalt want juist door te voelen kun je jezelf helen. Omdat ik weet hoe heilzaam yoga en meditatie is gun ik dit iedereen en voel mezelf ook erg bevoorrecht om dit uit te mogen dragen. En zoals ik al aangaf in het begin van dit stukje, meditatie betekent niet urenlang stilzitten. In mijn lessen duurt het rond de vijf minuten en ik geef je tips om dit ook thuis te kunnen beoefenen. Na een tijdje zal je merken dat je na vijf minuten eigenlijk nog wel wat langer in meditatie wilt blijven omdat het zo prettig is. Maar als je dagelijks slechts vijf minuutjes mediteert boek je al snel enorme resultaten. Mijn les Yoga en Meditatie is voor iedereen geschikt en je hoeft er ook absoluut niet lenig voor te zijn.

 

Wil je meer informatie over de les Yoga en Meditatie of andere lessen stuur dan een berichtje naar info@yogastudioinfinity.nl of bel naar 0629512329