Pilates een mooie aanvulling op yoga of andere sporten!

De reden, in de eerste plaats, dat ik heb gekozen om de opleiding perfect pilates trainer te gaan doen was omdat mijn eigen core na drie zwangerschappen behoorlijk was verzwakt. En ook al deed ik veel aan yoga toch merkte ik dat dit een zwakker plek bleef. In augustus van dit jaar deed ik de summercourse bij Fysio Fysics in Ijselstein ( www.fysiofysics.nl ) een intensieve training van drie dagen waarbij je de derde dag al een examen moest doen. Ik dacht nog ‘’Hoe kan ik nou in drie dagen zoveel kracht hebben opgebouwd om het examen te doen en om zelf les in pilates te geven?’’. Maar het verrassende was dat ik dat wel degelijk kon omdat met pilates je in korte tijd heel snel goede resultaten bereikt. Dit komt omdat je je dieperliggende spieren gaat trainen oftewel de kleine spiergroepen. Deze kleine diepe spiergroepen zijn de basis van een goede houding en krachtige core. In veel sporten train je alleen je grote spiergroepen en worden de kleine spiergroepen vergeten. Dat is prima als je daarnaast ook je kleine spiergroepen traint daarom is pilates (en ook yoga) juist een mooie aanvulling op andere sporten. Met pilates versterk je de kern. Als je daarentegen alleen je grote spiergroepen traint raakt je kern verzwakt! Je kunt het zien als een fietsband; je diepe kleine spieren zijn de binnenband en je grotere spieren zijn de buitenband. Als je alleen de buitenband oppompt en de binnenband blijft slap dan fietst dat niet lekker, dus vooral de kern/de basis is zo belangrijk. Een andere reden om je kleinere spiergroepen te trainen is dat als je kleinere diepere spieren verzwakt zijn je grotere spiergroepen het gaan overnemen en deze op den duur worden belast. Je kleine spieren gebruik je in principe heel de dag om de bewegingen te maken die je in het dagelijkse leven doet zoals; bukken, lopen, staan, dragen en tillen. Nemen de grote spieren het over omdat de kleinere spieren verzwakt zijn dan ontstaan er klachten zoals een verkeerde houding, een verkeerde ademhaling, spierspanning, rugklachten, nekklachten en hoofdpijn. Maar ook ernstigere klachten kunnen een oorzaak zijn van verzwakte diepe kleine spieren zoals verzakking, incontinentie en bekkenpijn. Daarom is het essentieel voor vrouwen, vooral die kinderen hebben gebaard, maar ook voor mannen om die diepere spiergroepen te trainen. Ik heb er in ieder geval in zeer korte tijd enorm veel profijt van gehad en ben zo enthousiast over de resultaten dat ik blij ben om dit nu ook aan andere mensen mee te geven.

In de pilates heb je 5 principes:

  1. Concentratie: alle bewegingen die je doet moeten ‘geconcentreerd’ plaatsvinden. Dat wil zeggen met je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. Hierdoor zal de training intensiever en effectiever worden maar vooral ook veiliger. Daarnaast vergeet je even alle andere dingen omdat je met je volledige aandacht naar je spieren gaat, het is dus vooral ook bewustwording van jezelf en je spieren.
  2. Beheersing: alle bewegingen moeten beheerst worden uitgevoerd. Dus geen slappe bewegingen. De nauwkeurigheid van de beweging is sterk bepalend voor het effect. Je moet de juiste spieren in de juiste combinatie aanspannen. Een slordig uitgevoerde beweging maakt de kans op blessures vele male groter.
  3. Centrum: de stabiliteit en stevigheid van je lijf wordt in de eerste plaats niet bepaald door de kracht van je armen of benen, maar door de kracht van je centrum, wat ook wel core wordt genoemd. Je centrum is het gebied rond je onderrug en onderbuik. Het spierkorset van je centrum wordt gevormd door de spieren van je onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat je bewegingen van je armen en benen uitvoert, moet je ALTIJD eerst je centrum stabiliseren en een zgn Power House creëren.
  4. Nauwkeurigheid: elke beweging bij pilates heeft een bepaald doel. De beweging die je maakt moeten nauwkeurig worden uitgevoerd om dat doel te bereiken
  5. Ademhaling: net als bij de yoga is ook bij pilates de ademhaling enorm belangrijk. Ademen is een teken van leven. Zonder optimale ademhaling kun je moeilijk functioneren. Om de training vol te kunnen houden, heb je voldoende zuurstof nodig. De meeste mensen zijn geneigd om hun adem vast te houden bij een (moeilijke) oefening. Daarom help ik je er constant aan te herinneren dat je door moet ademen om zo het beste uit je training te halen.

De oefeningen die we doen komen uit de perfect pilates, wat een aantal verschillen heeft met de originele pilates. De originele pilates is meer dan 100 jaar oud en in de loop der jaren zijn er natuurlijk nieuwe inzichten gekomen wat betreft (veilig) trainen. De originele pilates heeft een aantal zeer goede een bruikbare principes, maar ook een aantal die bijgesteld moeten worden naar de huidige wetenschappelijke inzichten. Bij perfect pilates zijn de verouderde principes vervangen en aangepast, zodat je van een therapeutisch verantwoorde aanpak kunt spreken. Ook had de originele pilates een andere doelgroep, namelijk professionele dansers die een enorm hoge belastbaarheid hebben, perfect pilates gaat uit van mensen met een lage, gemiddelde maar ook hoge belastbaarheid. Daarom wordt iedere oefening in stappen opgebouwd. Je start met stap 1 en als je sterker wordt kun je telkens een stapje verder totdat je de volledige oefening beheerst. Ieder werkt dus op zijn eigen kracht en kunnen. In mijn les tref je dan ook mensen die net beginnen als die al wat gevorderd zijn. Belangrijk is dat je traint op je eigen niveau om zo de beste resultaten te behalen. En je zult merken dat als je eenmaal bent begonnen je al gauw door kan gaan naar volgende stappen, wat ook nodig is om je spieren te blijven triggeren en trainen.

Pilates heeft dus enorm veel voordelen voor je lichaam:

  • Een beter houding, bijvoorbeeld geen opgetrokken schouders meer.
  • Een sterkere core
  • Minder kans op rugklachten en bestaande rugklachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen!
  • Betere ademhaling
  • Vermindert klachten van incontinentie of laat het verdwijnen.
  • Lange slanke spieren
  • Soepelheid en lenigheid, ook in het dagelijkse leven.
  • Effectief trainen met zo min mogelijk spierpijn. Je prikkelt je spieren maar belast ze niet.

 

Op het moment ben ik bezig met de bijscholing perfect pilates trainer 2 om nog meer variaties aan te kunnen bieden in mijn lessen mocht dat nodig zijn.
Ben je net als ik enthousiast geworden over pilates? Geef je dan op voor 2 proeflessen, je betaald hiervoor slechts €10,00 voor beide lessen. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@yogastudioinfinity.nl
Heb je nog vragen dan stel ze gerust. Je kunt me bellen op 06-29512329
Neem ook eens een kijkje op mijn site  www.yogastudioinfinity.nl

Wilhelmina