PILATES VOOR ZWANGEREN

Naast gewone pilates kun je bij Infinity Healthy Body & Mind nu ook terecht voor pilates als je zwanger bent.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN GEWONE PILATES EN PILATES VOOR ZWANGEREN?

Bij gewone pilates trainen we veel de buikspieren; schuine, dwarse én de rechte buikspieren komen veel aan bod. Als je zwanger bent wijken, als gevolg van je groeiende baarmoeder, je rechte buikspieren uiteen om ruimte te maken voor je kindje, dit wordt een rectus diastase genoemd. Een aantal weken tot maanden na je zwangerschap komen deze spieren langzaam weer terug op zijn plaats. Het is echter niet verstandig om tijdens je zwangerschap je rechte buikspieren te trainen of al te veel te gebruiken omdat ze dan na je zwangerschap kunnen zorgen voor een blijvende diastase die voor veel problemen kan zorgen zoals bijvoorbeeld een slechte houding, rugklachten, lijken alsof je nog zwanger bent, bekkenklachten, verkeerd adempatroon, urineverlies en nek- en schouderklachten. Het trainen van je dieperliggende spiertjes rondom het bekken en de schuine en dwarse buikspieren kunnen je lichaam helpen om sneller terug in shape te komen én deze klachten tijdens je zwangerschap  en daarna zo veel mogelijk te beperken. 

Tijdens pilates voor zwangeren doen we dus oefeningen speciaal afgestemd op het zwangere lichaam en dat verschilt van een reguliere pilatesles. 

HOE ZIET EEN LES PILATES VOOR ZWANGEREN ERUIT?

We beginnen de les met wat oefeningen om te gronden en de aandacht te verplaatsen naar het lichaam zodat je voelt welke spieren je gaat gebruiken tijdens de les. Door bewust met het aanspannen en ontspannen van je spieren bezig te zijn leer je spierspanning te herkennen zodat je deze sneller weer leert loslaten, en dat komt ook van pas tijdens je bevalling.

Daarna doen we doelgerichte oefeningen om de dieperliggende spieren rondom het bekken krachtig te maken zodat klachten in dat gebied zo veel mogelijk beperkt worden. Naast het subtiel trainen van het bekken doen we ook oefeningen voor je armen, benen, billen en rug zodat je sterk en krachtig blijft en weer sneller je oude figuur terug hebt na je bevalling. 

Het laatste gedeelte van de les besteden we aan een fijne ontspanning om lichaam en geest in balans te brengen en ook je baby kan meegenieten van jouw ontspanning. Een ontspannen moeder is een ontspannen baby!

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN PILATES VOOR ZWANGEREN?

 • Het versterkt je ‘korset’ het gebied rondom je buik wat helpt om je groeiende baarmoeder te ondersteunen.
 • Het bevordert een goede houding
 • Het stimuleert je bloedcirculatie wat kan helpen om spataderen en/of spierkrampen te voorkomen of te verminderen.
 • De kans op rugklachten wordt aanzienelijk vermindert 
 • Je krijgt meer energie  
 • Door op een actieve manier met je lichaam bezig te zijn, op leuke muziek, maakt je lichaam het feel good hormoon aan dat ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit en minder kans hebt op depressies tijdens en na je zwangerschap.
 • Het maakt je lichaam soepel en krachtig wat gunstig is tijdens je bevalling 
 • Je raakt meer vertrouwd met je (zwangere) lichaam en je bekkenbodem waardoor je spierspanning leert loslaten wat ervoor kan zorgen dat je bevalling soepeler en met minder pijn verloopt. 
 • De les is speciaal gericht op het zwangere lichaam zodat je je niet telkens moet aanpassen aan een reguliere les of  oefeningen moet overslaan omdat ze niet geschikt voor je zijn. 
 • Je traint op een veilige manier met andere zwangere vrouwen 
 • Het herstel na je bevalling verloopt veel soepeler
 • Je blijft beter in vorm tijdens je zwangerschap en je bent sneller terug in shape na je zwangerschap. 

 VANAF WANNEER KAN IK PILATES VOOR ZWANGEREN BEOEFENEN? 

Je kunt met de lessen beginnen vanaf het moment dat jij je er prettig bij voelt. Dit is meestel vanaf het tweede trimester omdat dan de ergste vermoeidheid en misselijk is verdwenen. Echter is het zo dat beweging kan helpen om vermoeidheid te verminderen, maar luister vooral naar je eigen lichaam!

Tijdens de les worden er ook opties aangereikt zodat je in ieder trimester mee kunt doen. In het begin van je zwangerschap kun je vaak nog meer dan dat je in je derde trimester zit, dus daar wordt rekening mee gehouden. 

WELKE OPTIES ZIJN ER NOG MEER OM MIJN ZWANGERE LICHAAM IN BALANS TE HOUDEN?

Pilates voor zwangeren kun je uitstekend combineren met zwangerschapsyoga en de cursus Fit en in Balans met je Baby na je zwangerschap of boek eens een heerlijke zwangerschapsmassage om jezelf in de watten te leggen tijdens deze bijzondere periode. 

 

 

LESTIJDEN:

Donderdag: 20:15 – 21:15 (easy pilates)