Wat is yin yoga?

Yin yoga is gericht op het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. Tijdens de les worden de dieperliggende spieren gerekt. De asana’s (yogahoudingen) worden bij yin yoga statisch uitgevoerd en worden ongeveer 3-5 minuten aangehouden. Doordat de houding langer wordt aangehouden krijg je de tijd om je grenzen te verkennen en ze te verleggen. Je gaat de houding gebruiken om je lichaam beter te leren kennen en te voelen.
Yin yoga is de tegenhanger van yang yoga (bijvoorbeeld power yoga) Bij yang yogavormen richt je je vooral op spieren aanspannen, kracht en uithoudingsvermogen en is actief, yin yoga is passief met zo min mogelijk spierspanning. Yin en yang zijn tegenpolen maar  het een kan niet zonder het ander!

Yang staat voor: kracht, actie, beweging, zon, mannelijke energie
Yin staat voor: ontspannen, naar binnen keren, maan, vrouwelijke energie

Door uitsluitend yang sporten te beoefenen zoals power yoga, hardlopen en fitness gaat de flexibiliteit van de gewrichten achteruit. Je ziet niet voor niks dat topsporters al vaak op jonge leeftijd zo ernstig geblesseerd raken dat zij hun carrière stop moeten zetten. Aan spierkracht ontbreekt het deze topsporters niet maar ze krijgende vaak problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken, ook als je geen topsporter bent!

Door beide vormen te beoefenen creëer je de juiste balans in je yoga practice!

Tijdens de les kun je gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen zoals kussens, yogablokken en riemen om je lichaam tijdens de houding meer te ondersteunen en los te laten.

Wat is bindweefsel?

Zoals de naam al zegt, het bindweefsel verbindt de huid met eronder gelegen spieren, hecht de spieren aan de pezen, bedekt de bloedvaten en omhult de organen. Het bindweefsel draagt ons de hele dag door, het zorgt ervoor dat we rechtop kunnen lopen, kunnen zitten, buigen, liggen, etc. Het bindweefsel heeft dus een zeer belangrijke functie in het lichaam!
Je kunt bindweefsel zien als een heel stug en stijf materiaal. Als je het bindweefsel soepel wilt maken zul je er langere tijd rek op moeten uitoefenen. Dat is de reden waarom de houdingen langere tijd worden aangehouden.
Voor bindweefsel is het van belang dat deze vochtig blijft. Doordat we ouder worden, te weinig bewegen of een zittend beroep hebben droogt het bindweefsel uit. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn rugklachten, stijfheid, pijnlijke gewrichten, bekkenklachten, stijve nek en schouders wat weer hoofdpijn tot gevolg kan hebben. Door de rek bij yin yoga langer vast te houden en daarna los te laten wordt de betreffende plek in het bindweefsel gehydrateerd wat de soepelheid enorm bevorderd. Het kan daarom zo zijn dat als je uit de houding komt je letterlijk de energie voelt stromen.

Voor wie is yin yoga geschikt?

Yin yoga is een rustige vorm van yoga en is daarom voor bijna iedereen geschikt ook voor mensen met fysieke klachten of voor mensen die gewoon behoefte hebben aan rust.

Fysieke voordelen Yin Yoga:

 • Versoepelt je lichaam en geeft meer ruimte
 • Loslaten van spierspanning
 • Door de houding langer aan te houden keer je naar binnen en kom je meer in verbinding met je eigen lichaam waardoor je beter in staat bent om te voelen, te ervaren en zo dus ook je grenzen beter leert kennen.
 • Werkt positief bij spierklachten zoals reuma maar ook bij pijn aan het bekken, de wervelkolom, rug, nek en schouders.
 • Degeneratie van kraakbeen en bot wordt tegen gegaan en heeft een positief effect bij osteoporose
 • Ondersteunt het lichaam bij herstel van een blessure
 • Stimuleert de meridianen (energiekanalen in het lichaam) waardoor de ‘CHI’ (levensenergie) wordt bevorderd en eventuele blokkades worden opgeheven. Je kunt dan letterlijk een stroom van energie door je lichaam voelen gaan.
 • Doordat yin yoga doorwerkt op de meridianen in het lichaam treedt er een verbetering op van het functioneren van de organen; denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van de lever bij het afvoeren van afvalstoffen of het ondersteunen van de darmen bij bijvoorbeeld obstipatie of PDS.
 • Verbetert de hydratatie in het bindweefsel, en is als bijkomend voordeel ook goed voor de huid.

Mentale voordelen:

 • Vermindert klachten van stress en burn-out en kan deze zelfs bestrijden!
 • Kalmeert de geest in het drukke bestaan van de steeds sneller wordende maatschappij
 • Heeft een rustgevend en meditatief effect.
 • Je leert loslaten, zowel op lichamelijk als geestelijk niveau. Als je bijvoorbeeld altijd de controle wilt bewaren of te perfectionistisch bent zodat het je belemmert in je dagelijkse leven, bij yin yoga ga je dat geleidelijk aan leren loslaten waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk soepeler wordt.
 • Iedere houding is een oefening in acceptatie, loslaten en overgave
 • Stimuleert de levensenergie wat men ook wel ‘CHI’ of Prana noemt
 • Yin yoga brengt je daar waar je eigenlijk al bent; in het HIER en NU

De fysieke voordelen werken uiteindelijk door op mentaal gebied en de mentale voordelen werken door op je fysieke gezondheid! Je lichaam en geest zijn namelijk verbonden met elkaar. Yoga stopt niet als je van je mat afstapt maar dan begint het juist!

“You can’t calm te storm,
so stop trying.
CALM YOURSELF.
The storm will pass”
Timber Hawkeye

LESTIJDEN:
Woensdag   10:15- 11:15 
Donderdag 19:00 – 20:00