Yoga in de winter

Op het moment is het volop winter. De natuur heeft zich teruggetrokken, dat zie onder andere  aan de kale bomen, het vriest en de lucht voelt ijler aan. Ook de geuren buiten zijn anders. Misschien heb je zelf ook het gevoel dat je je wat meer terugtrekt. Je ligt ‘s avonds het liefste onder een warme deken op de bank in plaats van dat je de deur uitgaat en ook met je yogabeoefening heb je meer moeite dan anders. Maar ondanks die stilte in de natuur is er in de aarde al volop leven zich aan het ontwikkelen. Piepkleine zaadjes zijn al bezig om straks, als de eerste zonnestralen te voelen zijn, uit de grond te schieten en uit te groeien tot mooie bloemen en planten. Ook bij jezelf kun je dit merken. De winter is een uitstekende tijd om naar binnen te keren en jezelf af te vragen hoe je het wilt gaan doen het komende jaar. Je laat achter in 2016 wat je niet meer kan gebruiken en neemt het nieuwe voor 2017 mee. Dat nieuwe kan zich in deze stilte gaan ontwikkelen, denk hierbij aan ideeën, inspiraties en andere zaken die je wilt gaan realiseren. Zie deze ideeën als kleine zaadjes in de grond die al volop aan het groeien zijn, ze zijn alleen nog niet zichtbaar. Zodra je jezelf weer wat meer gaat openstellen in het voorjaar zullen deze ideeën, net als die mooie bloemen in de natuur, zichtbaar gaan worden en is het de tijd om met je plannen aan de slag te gaan. Ikzelf bruis op het moment van vele ideeën en inspiraties, allemaal kleine zaadjes die klaar zijn om uit te groeien tot de mooiste bloemen. Als eerste wat dit jaar tot bloei is gekomen, en dan zijn de eerste zonnestralen nog niet eens te voelen, is het organiseren van de open dag van aanstaande zondag 22 januari. Samen met twee andere onderneemsters gaan we deze dag op een zeer positieve manier invullen. Er staan leuke yogalessen en activiteiten op het programma die je kunnen ondersteunen als je wat last hebt van de winter blues. Gisteren (16 januari) was het dan ook Blue Monday omdat veel mensen rond deze periode last hebben van neerslachtige gevoelens. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het beoefenen van yoga in combinatie met de juiste voeding heilzaam kan zijn bij neerslachtige gevoelens en depressies. Daarom zullen er bij de open dag ook gezonde hapjes en drankjes worden geserveerd om het zonnetje in jezelf weer wat te laten schijnen ondanks het koude en donkere weer. Hieronder volgen een aantal tips die ondersteunend kunnen werken tijdens de winter:

 

  • Ga dagelijks een frisse neus halen buiten.
  • Beweeg dagelijks voor minstens 30 minuten
  • Doe aan yoga en doe dan vooral houdingen die je nieren- en blaasmeridianen ondersteunen zoals de Neerkijkende Hond, de Kat en Twists.
  • Neem voldoende rust maar kijk uit dat je niet heel de dag op de bank gaat liggen.
  • Voed je lichaam met voedzame voedingsmiddelen in plaats van het te vullen met rotzooi waar je lichaam niks aan heeft zodat je energie nog meer naar beneden gaat. Tijdens de open dag kun je mij vragen stellen over gezonde natuurlijke voeding.
  • Als je je niet in balans voelt of je hebt het vaak koud laat dan voedingsmiddelen die afkoelen even staan en neem in plaats daarvan verwarmende voedingsmiddelen. Verkoelende voedingsmiddelen zijn onder andere: zuivel, rauwkost, munt, komkommer. Verwarmende voedingsmiddelen zijn onder andere: gember, kruidnagel, stoofpotjes, soepen, kaneel, havermoutpap.
  • Doe dagelijks iets voor jezelf. Neem bijvoorbeeld een warm bad, lees een boek of doe iets anders wat je ontspannend vindt. Voel je hier niet schuldig over want als jij kunt doen wat je fijn vindt kun je ook een fijner persoon voor iemand anders zijn.

 

Hopelijk haal je wat inspiratie uit dit blog en als je de behoefte eraan hebt om deze inspiratie te delen dan zou ik het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst.

 

Verder is er nog volop aan het ontwikkeling binnen in mijzelf, maar daarover horen jullie later meer.

 

Ik wens je een fijne winter!

 

WIlhelmina