Cool down your body & mind

Het is volop zomer, gisteren liep hier de temperatuur op tot 40 graden en ook vandaag kunnen we tropische temperaturen verwachten. Belangrijk dus om je hoofd tijdens deze hittegolf koel te houden. In dit blog deel ik mijn tips om je lichaam en geest te ondersteunen en van binnenuit te verkoelen.

Alles in het leven bestaat uit yin en yang. Yin en yang zijn twee tegenpolen zoals; warm en koud, licht en donker, man en vrouw, zon en maan en zo ook warm en koud.
Yang staat voor: mannelijke energie, naar buiten gericht, de zon, vuur, actief (zoals poweryoga beoefenen), dag, verwarmend.
Yin staat voor: vrouwelijke energie, naar binnen gericht, de maan, water, rust (zoals yin yoga of meditatie beoefenen, kalme verkoelende ademhaling), nacht, verkoelend.

 

yin en yang

 

Het is belangrijk dat yin en yang met elkaar in balans zijn. Tijdens deze hitte is er meer yang dus kun je dat balanceren door wat meer yin toe te voegen. Ook tijdens mijn lessen houd ik hier rekening mee, door meer yin gerichte oefeningen te doen zoals voorovertuigingen, meditaties, rustige pranayama (ademhalingstechnieken), rustige flow en yoga nidra. Het is nu niet zo fijn om je lichaam nu al te veel te belasten met actievere yogavormen omdat dat het vuur in jezelf aanwakkert en dat hebben we nu al genoeg.

Yogatips:

 

calm your body & mind

 • Mediteer en focus hierbij op je ademhaling. Volg de in en uitstroom van je ademhaling zonder oordeel
 • Doe voorovertuigingen om je gedachten te kalmeren. Teveel gedachtes leveren ook een overschot aan vuur in je lichaam. Dit is een oefening en wees niet te streng voor jezelf als er toch (veel) gedachtes opkomen. Accepteer dat ze er zijn en keer vervolgens weer met je aandacht terug naar je ademhaling.
 • Doe een verkoelende ademhaling (sitali pranayama): ga zitten in een comfortabele houding en maak een rolletje van je tong of tuit je lippen en stel je voor dat je door een rietje inademt. Adem nu rustig en gedoseerd in via je mond. Vul hierbij je je buik met lucht en adem tot onder aan de sleutelbeenderen zonder je schouders op te tillen. Voel de koele luchtinstroom in je mond. Sluit je mond voor een moment en adem vervolgens weer uit via je mond en visualiseer dat je overtollige warmte uitblaast. Herhaal deze oefening voor 5 minuten of zolang het goed voelt.
 • Ga naar een yin yoga les. Tijdens ieder jaargetijde pas ik mijn lessen aan en geef nu speciale lessen voor de zomer om je lichaam en geest te balanceren.

 

voeding

Ook voeding en de bereiding daarvan heeft een verwarmende of een verkoelende werking. Hoe langer je iets kookt/stooft hoe meer warmte er in het voedsel zit, daarom eten we in de winter veel stoofgerechten en soepen die lang moeten pruttelen. In de zomer kun je dus beter kiezen voor korte gaartijden en roerbakken of gewoon rauwe voeding tot je nemen zoals een salade.

De volgende voedingsmiddelen hebben een verkoelende werking en kun je nemen om je hoofd koel te houden:

 • zomergroente (daarom is het beter om te eten volgens het seizoen): sla, komkommer, radijs, raapstelen, bleekselderij, rauwkost, andijvie, tuinboon. Check eens een groentenkalender welke groenten er in het seizoen zijn.
 • Groene bladgroenten: spinazie, rucola, veldsla, paksoi, etc
 • Vers fruit en dan vooral waterig fruit zoals (water)meloen, tomaat, citrusvruchten, appel, peer, ananas, aardbeien en frambozen
 • Thee: groene thee, muntthee en thee met citroenmelisse. Wist je dat het juist NIET goed is om ijskoude dranken te nemen? Deze kun je zien als een druppel op een hete plaat. Het sist maar het koelt niet af. Ook verzwakt ijskoud drinken en eten zoals ijs je spijsvertering. Natuurlijk wil je in de zomer ook genieten van een heerlijk ijsje maar heb je al last van je spijsvertering dan kun je dit beter niet al te vaak doen!
 • Water op kamertemperatuur met wat muntblaadjes en schijfjes limoen
 • Kokoswater
 • Verkoelende kruiden die je aan je maaltijd toe kunt voegen: munt, venkel, peterselie, koriander, dille, komijn, dragon en salie
 • Biologische zure zuivel zoals karnemelk, kwark en yoghurt, cottage cheese.
 • Vermijd het eten van teveel vlees want dat werkt extra verwarmend op je lichaam, kies tijdens de hitte liever voor een plantaardige maaltijd op basis van peulvruchten, tofu of tempeh. Je kunt met mate wel wat krab of mosselen nemen.
 • Granen: gierst, gerst, rijst.

 

etherische oliën

Ook met etherische oliën kun je je hoofd koel houden. Ik maak daar tijdens mijn lessen en daarbuiten dan ook gebruik van door ze in te zetten. Hieronder volgen enkele recepten om je hoofd koel te houden.

COOLING MIST SPRAY

 • 50 ml sprayflesje van glas (gebuik geen plastic icm etherische olie!!)
 • 15 druppels pepermuntolie
 • 15 druppels lavendelolie
 • aanvullen met (gedestilleerd) water

Deze spray kun je ook als aftersun gebruiken, je kunt dan eventueel wat vloeibare kokosolie toevoegen aan het flesje voor een hydraterend effect.

COOL DOWN DIFFUSER BLEND

recept 1

 • 2 druppels pepermuntolie
 • 2 druppels lime (limoenolie)
 • 1 druppel spearmint (kruizenmunt)

recept 2

 • 2 druppels lavendelolie
 • 3 druppels grapefruit
 • 1 druppel spearmint of pepermuntolie

En wist je dat muggen en andere insecten niet van lavendel en pepermunt houden? Die houd je dus ook mooi op afstand en mocht je toch geprikt zijn dan werken lavendel en pepermunt jeukstillend.

Let op dat je zuivere etherische oliën gebruikt zonder pesticiden en gifstoffen. Ik gebruik de etherische oliën van doTerra die zijn puur, zuiver en eerlijk. Je kunt ze bij mij eventueel tegen inkoopsprijs aanschaffen.

Ook al zijn deze etherische oliën puur natuur toch dien je voorzichtig te zijn met de dosering omdat ze een zeer krachtige werking hebben. Less is dus more.

Laatste tip: houd je hoofd koel door niet teveel hooi op je vork te nemen, laat het gaspedaal eens los, geniet van de kleine dingen, laat de controle los en maak je niet druk om een rommelig huis of de kids die in de vakantie vervelend zijn. Just let it be, fijn voor iedereen en vooral ook voor je lichaamstemperatuur. O ja en sta met zonsopgang op, geniet dan van de koele energie die er dan is en maak van iedere dag een feestje!!

Ik wens je een prachtige zomer toe!

Namasté

Wilhelmina

ps vond je dit blog nuttig dan zou ik het leuk vinden om een reactie van je te mogen ontvangen. Wil je meer weten over lichaam en geest ondersteunen op een holistische manier? Wees dan welkom in mijn Facebookgroep;

https://www.facebook.com/groups/434527230695175/